Pöksyvinkkejä?

Housut putoaa, Romance of Alexander fol. 90v

Oi oi, housut puttoo ja peppu näkkyy! (Romance of Alexander fol. 90v)

Olipa kerran – ja on edelleen – nuori mies, joka omistaa kauniin villaisen pourpointin, mutta ei innostu ollenkaan käyttämään hoseja. Minun mielestäni taas hoset luonnollisesti kuuluisivat 1300-luvun puolivälin miehen asuun. Mitä ihmettä siis jalkaan? Pelkät braiesitko, mutta pitkillä lahkeilla ja ei-alusvaatemaisesta kankaasta tehtynä?

Onko kellään ideoita?

 

PS. Pahoittelen kuvaa, jos se sattuu loukkaamaan. Harvoin vain näkee braiseja ja hoseja ihan tästä kulmasta esitettyinä, heh!

Bookmark the permalink.

6 Responses to Pöksyvinkkejä?

 1. Rakka says:

  Joined hose, i.e. trousers, if the period allows?

 2. Uta says:

  Hmm, could be an option. I could push him more towards the 15th c – after all, he is my offspring so he is allowed to be younger! 😀

 3. Kattarina says:

  Samoin kuin Helenalla mieleen tulivat “pillifarkkumaiset” hoset…

 4. Hyväri says:

  Miten voi odottaa nuoren pojan olevan ujoilematta, kun monet aikuiset miehet ovat niin epävarmoja itsestään, etteivät tohdi vetää tiukkoja sukkia jalkaan? Vaikka ovat keskiaikaa leikkivinään. Kuinka onkin niin monta, joita ei lainkaan hävetä leikkiä keskiaikaa, mutta häpeävät pukeutua, kuten silloin pukeuduttiin? Kummallinen ristiriita. Vallankin kun ottaa huomioon kuinka suurta osaa materiaalinen kulttuuri elävöityksessä esittää.

  Talvea varten on vaikeampi keksiä mitään konstia, mutta mikäli haluatte elävöittää 1300-lukua, tai sitä varhaisempaa aikaa kesäisin, niin voihan poika aina olla paljain jaloin mekkosillaan. Polvipitkän mekon alta tuskin edes näkyy mimmoiset kalsarit sielä alla on. Ainakin köyhempi väki on säästänyt kylmien kelien vaatteita. Sitäpaitsi monet elävöittäjätkin valittavat kesäaikaan villavaatteiden kuumuutta.

  ***

  How can one expect a youg boy not to be shy, when there are some adult males who are so unshure of themselves, that they are not willing to put on hosen. Even though they are playing medieval. Howcome there are so many who are not at all ashamed to play medieval, but are ashamed of to wear the clothes, that were used in those days? Strange contradiction. Especially when one considers how big a part of the hobby is built around the re-creation of material culture.

  It is hard to come up with any suggestions about the winter, but if you like to do stuff from the 14th century and earlier times during summer, the boy could go about barefoot in his tunic. From under a kneelength tunic one can hardly even see what kind of underware one is using. At least poor people did this just to save their warm clothes. Besides many re-enactors complain about the woollen clothes for being too hot in summer.

 5. Uta says:

  Se on kyllä niin totta, että esimerkin voima olisi se mahtavin voima. Jos näkyisi ympärillä säännöllisesti vain Knutin tai Helgin tai vaikkapa sinun kaltaisiasi esimerkkejä, olisi helpompi osoittaa, että komeista vaatteistaan se mies tunnetaan. No, pikkuhiljaa täytyy edetä, ja tärkeintä kai lopulta on, että nuori mies itse tuntee olonsa vaatteissaan kotoisaksi. On kuitenkin niin pahuksen mukavaa, että meillä on yhteinen harrastus! Ja jonain kauniina päivänä hänelle löytyy se omalta tuntuva, autenttinen ratkaisu, jota minä sitten iloisesti ompelen!

  Meidän ratkaisu tähän talveen on nyt sellainen, että teen kauniista villasta yksinkertaiset, kapeat housut mallilla, jota nuorukainen arkisinkin pitää. Pourpoint peittää sen osan, josta tunnistaisi, että ne eivät ole hoset, ja nahkaisten kääntökenkien varsiin katoavat lahkeet mukavasti. Kyllä se tästä!

 6. Hyväri says:

  Kiitos. Tuskimpa näen itseäni minkään väärtinä esimerkkinä, mutta kyllä olen samaa mieltä, että esimerkki on todella tärkeä tapa välittää tietoa. Ja kyllä, ehdottomasti on tärkeää kokea kuuluvansa vaatteittensa kanssa yhteen harrastuksensa piirissä.

  Tuo ratkaisu kuulostaa oikein hyvältä. En takuulla olisi moista älynnyt, mutta varmasti se ajaa asiansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *