Opetus

Alle on listattu luentomonisteitani käänteisessä kronologisessa järjestyksessä, eli vanhin on alimpana. Ja miksi minä näitä tänne listaan? No, onpahan ainakin vielä yksi arkisto siltä varalta, että kovalevyt kuolevat ja paperiversiot katoavat…

Lapset tapahtumissa – Entäs ne vaatteet?

Poika kirsikkavarkaissa, Luttrell Psalter

Poika kirsikkavarkaissa, Luttrell Psalter

Oikeastaan tämä ei ollut niinkään luento, vaan yhteinen keskusteluhetki ja kokemusten vaihtoa aiheesta lasten pukeminen tapahtumiin. Tarkoitus ei siis ollut kertoa, miten tehdä täydellisiä replikoita aidoista keskiaikaisista lastenvaatteista, vaan jakaa hyödyllisiä vinkkejä ja käytännön neuvoja, kertoa kaavoista, jotka on havaittu toimiviksi, varoittaa asioista, joita kannattaa välttää jne. Täytyy myöntää, että näkökulmaani värittää se, että minulla on kaksi vilkasta poikaa, joilla on ollut tapana tuhota keskiaikavaatteitaan valon nopeudella, ja rajallinen määrä aikaa ommella ja parsia.

Pidin “luennon” marraskuussa 2010 Aarnimetsän Akatemiassa. Uusimme sen heinäkuussa 2011 Nuijasodassa Lady Rikissan kanssa.

Lapset tapahtumissa – Entäs ne vaatteet? -luentomoniste, Aarnimetsän Akatemia, marraskuu 2011

Alusvaatteet sydänkeskiajalla

Naisten helmat, Romance of Alexander fol. 97v

Naisten helmat, Romance of Alexander fol. 97v


Alusvaatteet tuntuvat pyörineen mielessäni vuonna 2003: opetin aihetta suomeksi Aarnimetsän Akatemiassa 4.-6.4.2003 ja englanniksi kuningaskunnan tiede- ja taideyliopistossa Nordmarkissa (Ruotsissa) 7.-9.11.2003. Olen pitänyt saman luennon myös oman pitäjäni väelle.

Luentomonisteet ovat melkein identtiset, englanninkielisessä on vain hiukan enemmän kuvia. (Senhän voi katsoa siis tuolta English-puolelta.)

(Tähän tulee suomenkielinen luentomoniste, kunhan ehdin.)

Pyhä Brunehilda, Romance of Alexander, fol. 42 verso

Pyhä Brunehilda, Romance of Alexander, fol. 42 verso

Laitan uhkarohkeasti näkyville myös alusvaateluentojen rungot, joista voi lukea, mitä luennoillani sanoin. Nyt, kun muutaman vuoden jälkeen luen kirjoittamaani, löydän tietenkin kritisoitavaa ja lisättävää:
– Ranskalaisia lähteitä selaillessani törmäsin 1300-luvulta peräisin olevaan piirrokseen miesten pienistä alushousuista. Ranskalaiset ovat myös saaneet minut vakuuttuneeksi siitä, että naiset hyvin harvoin käyttivät alushousuja.
– Muotoileva, “tukeva” alusmekko ei minulla toimi, joten olen tehnyt kokeiluja rintojen sitomisen kanssa. Ja voi riemua: löysin todisteita ja vinkejä (juuri niiltä samaisilta ranskalaisilta) miten naiset sen ehkä tekivät.
– Olen tehnyt itselleni Romance of Alexanderin innoittamana huijausalusmekon, joka saa minut näyttämään rikkaammalta kuin olen: helma ja hihat ovat brokadia, muu mekko tavallista pellavaa. Huijaus toimii! (Alusmekosta voi lukea lisää Kisatöiden puolella.)
– Naisten coiffeista eli myssyistä: Ei niitä ole todellakaan niin vaikea löytää keskiaikaisista kuvista kuin aikoinaan luultiin, kun vain tietää, mitä etsii. Kiitos Camilla Luise Dahlin and Isis Sturtewagenin (Medieval Clothing and Textiles, vol. 4), ovat silmät auenneet ja Pyhän Birgitan myssyja näkyy nyt useamman harastajan päässä kuin osaan laskea. Ja ei, coif ei todellakaan ole varattu vain leskille eikä sitä aina piilotettu muiden päähineiden alle.

Alusvaatteet sydänkeskiajalla -luennon runko, Aarnimetsän Akatemia, huhtikuu 2003

Men’s cotehardies after the mid-14th century eli miesten takit 1300-luvun jälkeen

Two men, Roman de la Rose, fol. 67 verso

Two men, Roman de la Rose, fol. 67 verso

Rakkaalla lapsella on monta nimeä, mutta miesten cotehardie / pourpoint / hacketon / doublet tai mikä lie on kiehtonut minua siitä asti, kun “löysin” Charles de Blois’n pourpointin noin vuonna 1997 ja tein siitä ensimmäisen versioni. (Sen nimeksi tuli Avioerotakki, koska sen tekeminen melkein johti eroon, mutta se on jo ihan eri tarina…)

Luento, jonka pidin Tallinnassa kuningaskunnan tiede- ja taideyliopistossa 17.-19.1.2003, kokosi yhteen sen, mitä silloin tiesin noista vaatteista. Sanomattakin on selvää, että uutta tutkimustietoa voisi ja pitäisi lisätä. Ja hassua huomata, miten asiat muutenkin kehittyvät: luentomoniste on tehty leikkaa-liimaa -menetelmällä, mutta ihan vanhanaikaisesti saksia ja paperia käyttäen. Päivittäminen olisi kyllä tuskaa… Ja tämä aineisto on vain englanniksi.

Men’s cotehardies after the mid-14th century -luentomoniste, Kuningaskunnan tiede- ja taide yliopisto, tammikuu 2003

14th century accessories and clothing embellishments eli asusteet ja vaatteiden koristelu 1300-luvulla

Bling bling! (Handelsgillet, Billy and Charlie, Historic Enterprises, Iloinen Joutsen)

Bling bling! (Handelsgillet, Billy and Charlie, Historic Enterprises, Iloinen Joutsen)

Asusteet! Ihanat keskiaikaiset tilpehöörit, tarpeelliset tavarat ja turhat turhakkeet! Koristelut, joita ilman ei voi olla!

Pidin tämä luennon Tallinnassa kuningaskunnan tiede- ja taideyliopistossa 17.-19.1.2003. Moniste on kasattu vanhalla kunnon leikkaa-liimaa -menetelmällä, joten kun uusin luennon vuonna 2011 Nuijasodassa, “päivitin” joitakin kohtia kertomalla niistä ja tulostamalla uuden lähdeluettelolistan. Mutta englanniksi tämä edelleen vain on.

14th century accessories and clothing embellishments -luentomoniste, Kuningaskunnan tiede- ja taide yliopisto, tammikuu 2003

14th century accessories and clothing embellishments, lisäykset lähdeluettelolistaan, Nuijasota, heinäkuu 2011

Mitä miehellä oli yllään 1300-luvulla?

Tanssijoita, Roman de la Rose

Tanssijoita, Roman de la Rose

Pidin tämän luennon Aarnimetsän Akatemiassa 7.-8.8.2002. Ja ennen kuin kukaan kuvittelee, että minulla oikeasti olisi norsun muisti, tunnustettakoon, että en osaisi kertoa päivämäärää, ellen olisi sattunut löytämään tapahtuman aikataulua: olin vastuussa tapahtuman opetuksen järjestämisestä.

Ensimmäistä kertaa yritin tässä koota yhteen tietoni miesten ylävartalon vaatekappaleista. Vuotta myöhemmin tietoa oli jo vähän enemmän.

Mitä miehellä oli yllään 1300-luvulla, luentomoniste, Aarnimetsän Akatemia, syyskuu 2002

Dokumentointi

Pidin luennon Aarnimetsän Akatemiassa 7.-8.8.2002. (Katso kohta “Mitä miehellä oli yllään?”, jos haluat tietää, miten muistan päivämäärän…)

Tuohon aikaan oli vallalla käsitys, että voidakseen osallistua tiede- ja taidekisoihin piti kilpailutyönsä dokumentoida lähes yliopistotasoisella tutkimuksella. Halusin laskea ihmisten rimaa osallistua kisoihin kertomalla, että jopa kuninkaskunnan TT-kisoissa vähimmäisvaatimuksena oli vain A6-kokoinen lappu ja olennaiset tiedot työstä.

Dokumentointi, luentomoniste, Aarnimetsän Akatemia, syyskuu 2002

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *